Tüm dünyayı etkisi altına alan ve yakın zamanda ülkemizde de vakalarına rastlanan ve hatta git gide vaka sayısı artan Koronavirüsü (COVID-19), Dünya Sağlık Örgütü tarafından kırmızı alarm olarak “yüksek risk” kategorisine yerleştirilmiş ve pandemi ilan edilmiştir.

Uluslararası yayılma gösteren, bulaşıcılığı çok yüksek ve kontrol altına alınamayan küresel salgın niteliğindeki COVID-19 salgını, öngörülmesi ve karşı konulması mümkün olmayan, tarafların olağan kontrolü dışında olağanüstü bir olaydır.

Küresel salgının ülkemizde görülmeye başladığı 11.03.2020 tarihi itibari ile devlet politikası olarak Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan kararlar ve İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelgelerle bazı çalışma alanlarında faaliyetler geçici olarak durdurulmuş; kimi çalışma alanlarında ise faaliyetler sınırlandırılmıştır.  İş hayatının bazı alanlarında kısıtlamaya gidilmiş ve ilerleyen süreçte salgının boyutu ve alınacak idari tedbirler ile doğru orantılı olarak başkaca sınırlamalara da gidileceği düşünülmektedir.

Hukuk sistemimiz bugünkü güncel ve modern halini aldığından bu yana; bu çapta büyük bir olay yaşanmadığından tam anlamıyla bir hukuki düzenlemeye ve öngörüye sahip değiliz. Ancak hukukumuza birçok yeni müessesse ve düzenleme kazandıracağına eminiz. Bir örnek vermek gerekirse; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda bulaşıcı hastalıkları bir başkasına bulaştırma suçu ayrı bir madde olarak düzenlenmemiştir. Ancak hasta olduğunu bilerek bir başkasına bu hastalığı bulaştırmaya çalışan kişi yahut hasta olduğunu bilmesine rağmen gerekli önlemleri almayan kişilerin suçun maddi ve manevi unsurlarına bakılmak kaydıyla kasten öldürmeye teşebbüs yahut kasten yaralama fiillerinden sorumlu tutulmaları gündeme gelecektir.

Bu anlamda henüz doktrinsel bir birlik sağlanamasa da kanaatimizce bu durumda mücbir sebep hallerinden biri olarak kabul edilecektir. Ülkemizde daha önce meydana gelen deprem, afet, olağanüstü haller gibi durumlar yaşanmış ve gerek özel sektör gerek kamu kurum ve kuruluşları yaşanan afetler nedeniyle ortaya çıkan olumsuzlukları kanun koyucunun aldığı bir kısım kararlar ve hukuk uygulayıcıları tarafından uyuşmazlık çözümlerine getirilen yeni bakış açılarıyla ortadan kaldırılmıştır.

Yaşanan gelişmeler, coronavirüsü salgınını önlemeye yönelik alınan tedbirler ile bu tedbirlerin hukuk dünyasında meydana getirdiği değişiklikler ve yasal düzenlemelere dair çalışmalarımız bu başlık altında yayımlanacaktır.